Skal du blive boende eller flytte i plejebolig?

happy elders2

Selvom alderen begynder at trykke lidt, vælger mange ældre dog stadigvæk at blive boende i sit hus eller lejlighed, i stedet for at flytte i ældrebolig eller at tage på plejehjem. For mange ældre er hjemmet den trygge base, hvor man har boet det meste af sit liv, og det kan derfor være svært at give slip, selvom det måske ville være det bedste.

Ældre mennesker har det med at føle sig mere trygge ved at blive boende i sit eget hjem, da det er det eneste de kender til. Ved at flytte på plejehjem er du samtidig nødt til at skulle skille dig af med de fleste af dine ting, da du jo ikke kan tage det hele med dig. Det er især noget, der kan være svært for mange ældre mennesker. Ting man har brugt hele livet på at samle, eller ting man måske har arvet, er man nødt til enten at give bort eller at skille sig helt af med.

Ofte har man også nogle bestemte rutiner, som man helst ikke ønsker at skille sig af med. Det kan være helt små hverdagsting eller -episoder, der gør livet værd at leve, og derfor ønsker mange ikke at der skal ske nogen forandring på den front. Det kan eksempelvis være den daglige morgenkaffe på terrassen, eller det at sidde foran pejsen eller pilleovnen med en varm kop te og bare nyde tilværelsen. Det kan være de helt små rutiner som disse, der giver tilværelsen værdi, og selv den mindste forandring vil derfor kunne vende helt om på tilværelsen.

Hvornår er det det rigtige tidspunkt at flytte i plejebolig?

Det er aldrig nemt at træffe beslutningen om at tage på plejehjem eller flytte i plejebolig, når man allerede har et hjem, som man holder af, men nogen gange skal man bare tænke på, hvad der er bedst for en selv.

Ældre mennesker med familie og venner, som kan træde til og hjælpe i ny og næ, kan ofte klare sig og blive boende i længere tid, men det er bare ikke alle, der har den nødvendige hjælp der skal til for at klare sig i hverdagen.

Det er især i situationer, hvor den ældre oplever problemer med mobilitet, inkontinens, personlig hygiejne, demens, samt når alle muligheder for hjælp i hverdagen er udtømte, at der er betydelige fordele ved at tage på plejehjem eller flytte i ældrebolig, frem for at blive boende i sit hus eller lejlighed. Er du selv begyndt at mærke noget til nogle af disse problemer eller symptomer, så gælder det altså bare om at slå til, og komme ud af vagten, da det kun kan forværre din tilværelse ved at blive boende.

Tanker omkring flytning

Går du dog alligevel og overvejer at flytte i mere passende og ældrevenlige omgivelser, så er der nogle ting der skal tages i betragtning, før en endelig flytning kommer på tale. Her er nogle af de overvejelser du skal tænke over, inden du vælger at opgive din eksisterende bolig:

  • Hvor og hvordan anskaffer jeg mig en ældrebolig, og hvad koster det?
  • Kan jeg få boligstøtte, og hvor meget må min formue i givet fald være på?
  • Skal jeg sælge mit hus/lejlighed?
  • Har jeg brug for hjemmehjælp, og hvordan ansøger jeg om det?
  • Kan jeg få mine ting med mig, eller hvor meget kan jeg i givet fald tage med?
  • Hvordan kommer jeg af med det, som jeg ikke selv kan have med mig?
  • Hvordan skal jeg få pakket og flyttet mine ting?
  • Hvordan får jeg indrettet mit nye hjem?